Oto Blog

Motor Yağı & Şanzıman Yağı Değişimi Nasıl Yapılır?

Z

Otomobiller birbiriyle etkileşim halinde çalışan çok sayıda hareketli parçadan oluşuyor. Mekanik parçaların kusursuz bir biçimde çalışabilmesi içinse sürtünmeyi en aza indiren sıvılara ihtiyaç duyuluyor. Bunlardan bazıları fren ve direksiyon hidroliklerinin yanı sıra hayati öneme sahip motor ve şanzıman yağlarından oluşuyor.

Yağ Değişimi Yapılan Parçalar Hangileridir?

Arabalarda yağ değişimi yapılan en önemli iki parçayı motor ve şanzıman oluşturuyor. İkisinde de benzer görevler üstlenen yağlar verimli ve sorunsuz bir araç performansı için son derece önemli. Bu sebeple kirlenen yağların kilometreye ve zamana bağlı olarak düzenli aralıklarla değiştirilmesi gerekiyor.

Motor Yağı Nedir? Ne Zaman Değiştirilir?

Motor yağı içten yanmalı motorlarda hareketli parçalar arasındaki sürtünmeyi en aza indirmek ve parçaların korozyonunu önlemek amacıyla kullanılıyor. Yüksek sıcaklıklara direnç gösterebilen bu yağlar sınıflarına ve viskozite derecelerine göre ayırt ediliyor.

Motor yağlarının kullanıma ve zamana bağlı olarak belirli zaman aralıklarıyla değiştirilmesi gerekiyor. Kirlenmiş motor yağı soğutma görevini yerine getirmeyerek parçaların aşırı ısınmasına ve verimsiz bir çalışmaya neden oluyor. Daha ciddi durumlarda ise motor bileşenlerinde yıpranmaya sebep oluyor ve motor arızalarını beraberinde getiriyor.

Motor yağı ne zaman değiştirilir diye merak ediyorsanız genellikle 10 bin kilometrede ve her yılda bir yağ değişimi yapılması gerekiyor. Üreticiler tarafından önerilen değişim zamanı marka ve modele göre değişebiliyor. Bu sebeple motorda herhangi bir arıza meydana gelmedikçe aracın el kitapçığında yazan değerlere sadık kalmakta yarar var.

Motor Yağı Nasıl Değiştirilir?

Motor yağı değişimi birkaç basit adımdan oluşsa da özenle yapılması gereken bir işlem. Bu sebeple periyodik bakımların sırasında işinin ehli profesyonellerce yapılması gerekiyor.

Motor yağı değişimi şu şekilde yapılıyor:

  • Yağın akışkanlık kazanması için motor 3-4 dakika normal sıcaklığında çalıştırılıyor.
  • Motor kapatıldıktan sonra yaklaşık 5-10 dakika yağın soğuması bekleniyor.
  • Araç kriko yardımıyla kaldırılarak altında bulunan motor yağı karterinin tapası sökülüyor.
  • Atık yağın depolanması için karterin altına bir kap yerleştiriliyor.
  • Eski yağ tamamen süzüldükten sonra yağ filtresinin değiştirilmesi işlemine geçiliyor.
  • Yeni yağ filtresi takılmadan önce içine ve contalarına bir miktar yeni motor yağı dökülüyor.
  • Filtre değişimi tamamlandıktan sonra eski yağ tahliyesinin yapıldığı tapa yerine takılıyor.
  • Araç krikodan indirilerek düz bir zemine oturtuluyor.
  • Aracın marka ve modeline uygun yeni motor yağı huni yardımıyla yağ deposuna ekleniyor.

Şanzıman Yağı Nedir? Ne Zaman Değiştirilir?

Motor gibi şanzıman da sorunsuz ve pürüzsüz bir şekilde çalışabilmek için viskoz bir yağa ihtiyaç duyuyor. Şanzıman yağı iç kısımları yağlayarak ısı oluşumunu ve birbirine temas eden parçaların yıpranmasını önlüyor. Geleneksel motor yağlarından ayırt edilebilmesi için tipik olarak kırmızı veya yeşil renge sahip olarak üretiliyor.

Şanzıman sıvısının periyodik olarak değiştirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde, şanzımandaki yatak ve dişliler arasında kirlenen yağ ciddi ve maliyetli arızalar meydana getirebiliyor. Çoğu üretici manuel şanzımanlı araçlar için her 100 bin kilometrede şanzıman sıvısının değiştirilmesini öneriyor. Aynı şekilde otomatik vitesli araçlarda şanzıman yağının da 60 ila 100 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerekiyor.

Şanzıman Yağı Nasıl Değiştirilir?

Şanzıman yağı değişimi sıkça ihtiyaç duyulan bir işlem olmadığı için çoğu sürücü nasıl yapıldığına dair yeterli bilgiye sahip değil. Şanzıman yağını ilk kez değiştirecek sürücülerin bu işte profesyonel kişilere başvurmasında yarar var.

Şanzıman yağı değişimi şu şekilde gerçekleştiriliyor:

  • Kirli yağın tahliyesi için araç kriko yardımıyla kaldırılıyor.
  • Aracın altında yer alan şanzıman yağı karterinin yeri tespit ediliyor.
  • Tahliye tapası lokma anahtar yardımıyla sökülüyor.
  • Cıvata söküldüğünde kirli yağın boşaltılması için karterin altına bir kap yerleştiriliyor.
  • Yağ boşaldıktan ve tapa temizlendikten sonra tapa yerine takılarak iyice sıkılıyor.
  • Lokma anahtarla şanzımanın üst tarafında bulunan yağ doldurma tapası açılıyor.
  • Şanzıman yağı doldurma haznesine ulaşmak kolay olmadığı için ince bir hortum ve huni yardımıyla yeni yağ şanzımana dolduruluyor.
  • Dolum işlemi gerçekleştikten sonra temiz yağ deposundaki tapa yeniden takılarak iyice sıkılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir