Oto Blog

Yakıt Tüketimi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

2Q==

Yakıt tüketimi sürüş maliyetini doğrudan etkilediği için sürücülerin en çok dikkat ettiği konuların başında geliyor. Bu durum yakıt ekonomisini iyileştiren elektrikli ve hibrit teknolojilerin popülaritesini artırmaya devam ediyor. Buna rağmen günümüzdeki çoğu araç geleneksel benzinli ve dizel motorlara sahip. Bu nedenle de yakıt tasarrufu konusu önemini koruyor.

Arabam kaç yakar veya araç yakıt hesaplama işlemi nasıl yapılır diye merak ediyorsanız, aradığınız tüm cevapları bu rehberde bulabilirsiniz.

Yakıt Tüketimi Nedir?

Yakıt tüketimi belirli göstergelere göre bir aracın ne kadar yakıt tükettiğini temsil ediyor. Modern otomobillerde yakıt sarfiyatı 100 km’lik sürüş boyunca tüketilen yakıtın litre cinsinden ifade edilmesiyle bulunuyor.

Yakıt tüketiminin geleneksel gösterim biçimi ise basit bir matematik işlemine dayanıyor. Yeni model otomobillerde tüketim değerleri dijital verilerle anlık olarak desteklense de bu özellikten yoksun eski model araçlarda sürücüler tüketim miktarını kilometre başına kuruş hesabı yaparak belirliyor. Yakıt fiyatları sürekli değiştiği için bu hesaplama metodunun sağlıklı bir sonuç vermediğini belirtmekte yarar var. Çünkü bugün kilometre başına 50 kuruş yakıt tüketen bir araç tüketilen yakıt miktarı değişmese de başka bir zaman diliminde 70 kuruş tüketebiliyor. 

Yakıt Tüketimi Nasıl Hesaplanır?

Fosil yakıt kaynakları sınırlı olduğu için benzin, dizel ve gaz fiyatlarındaki artış kaçınılmaz hale geliyor. Sürüş maliyetini azaltmak isteyen sürücüler ise araba yakıt hesaplama yöntemleriyle tasarrufun yollarını arıyor.

  • KM yakıt hesaplama metodunu uygulayın.

Tüketilen yakıt miktarını hesaplamak için iki farklı yol izleyebilirsiniz. Bunlardan ilkinde yakıt miktarını, diğerinde ise gidilen mesafeyi değişken olarak kabul etmeniz gerekiyor. Buna göre, bir litre yakıtla gidilen mesafeyi veya 100 kilometrede harcadığınız yakıt miktarını ölçebilirsiniz.

Yakıt tüketimi hesaplama işlemine başlarken aracın yakıt deposunu tamamen doldurarak işleri kolaylaştırabilirsiniz. Kilometre sayacını sıfırladıktan sonra yakıt deposu göstergesindeki çeyrek veya yarım depo işaretlerini referans almak üzere sürüşe başlamalısınız. Çeyrek depoyla gittiğiniz mesafede ne kadar tüketim yaptığınızı hesaplamak yakıt deposu kapasitesini de bilmeniz gerekiyor. Örneğin, 40 litre yakıt kapasiteli bir araçla çeyrek depoda 200 kilometre yol alıyorsanız 100 kilometrede 5 litre yakıt tükettiğiniz anlamına geliyor. 

  • Ortalama yakıt tüketim miktarını hesaplayın.

Elde ettiğiniz verilerin en doğru sonucu vermesi için hesaplama işlemini sık sık tekrarlayarak ortalama bir değere ulaşabilirsiniz. Şehir içi trafiğindeki yüksek yakıt tüketimiyle uzun yolculuklardaki nispeten düşük yakıt tüketimi gerçek değerler üzerinde yanıltıcı olabiliyor. Yakıt sarfiyatını artıran veya azaltan etkileri en aza indirmek için yakıt deposunu her doldurduğunuzda gittiğiniz mesafeyi not alabilirsiniz. Ardından basit bir aritmetik hesapla ulaştığınız verilerin ortalama değerini bulabilirsiniz. 

Yakıt Ekonomisini İyileştiren 5 İpucu

Aracınızın fazla yakıt harcadığını düşünüyorsanız birkaç küçük püf noktasına dikkat ederek tasarruf sağlayabilirsiniz. İşte daha az yakıt tüketmek için ihtiyacınız olan 5 ipucu:

  • Araç kliması sıcak havalarda konforu artırsa da yakıt tüketimine doğrudan etki ediyor. Daha verimli bir yakıt tüketimi için klimayı belirli aralıklarla veya düşük ayarda çalıştırabilirsiniz.
  • Saatte 80-90 km hız aralığında seyrederek yakıt verimliliğini maksimize edebilirsiniz. Bu hızın üzerindeki her artışın yakıt tüketimini logaritmik olarak artırdığını belirtmek gerekiyor.
  • Defansif sürüş tarzını benimseyerek araç kondisyonu kadar yakıt ekonomisini de koruyabilirsiniz. Ani hızlanma veya frenlemeden kaçınmak ve kırmızı ışığa yaklaşırken ayağı gaz pedalından çekerek yavaşlamak özellikle şehir içi yakıt tüketimini en aza indiriyor.
  • Otoyol seyahatlerinde hız sabitleyici kullanarak küçük hızlanma ve yavaşlama tepkilerini ortadan kaldırabilir ve tüketimi azaltabilirsiniz.
  • Lastikleri önerilen basınç seviyesinde tutarak ideal yol sürtünmesini koruyabilir ve buna bağlı olarak harcanan yakıt miktarını azaltabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir